Tegok itu bukan main petai bersepah..aku dl Zaman kecik2 petai berlonggok org beli..Zaman skrg Kira pakai jari ada lak harga ikut saiz mata..ciss.. Tapi bak kata tok aku org nk amik petai ini bukan mudah pokok dah la tinggi2 nau.. Hujung dahan lak tu..Sapa yg nak panjat tu jang oooii.. Hahah okes2 ini resepi Nya..
Udang petai
Udang (wajib ah kan)*
Petai*
*yg in semua wajib ewah
Cili kering or cili boh(ikut ah)
Bawang merah
Barang putih
Halia (ikut suka)
Belacan (kalu ada resedung letak lebih sikit)
Serai (aku memg minat serai)
Asam keping
Teknik ini penting PENTING
Mula2 tumis serai campak and masukan cili dl tumis sampai minyk terapung gitu..pas tu aku masukan gula sikit..petua dr kakak aku org jawa..aku suka api perlahan je sambil tu aku gi merayap dl..hahahahaahahhahaha
Pas tu masukan bahan2 lain blander pun boleh tumbuk pun boleh..pas tu bila dah garing masukan asam keping buka Api besar Terus masukan udang..petai..air sikit..tutup and last masukan bwng hiris and perasa (aku garam je) xpakai haji..:) selamat mencuba...
Meriah petai jumpa petai mcm emassssssss...hahahhahahahahaha
No comments:
Post a Comment